Nova candidatura per les properes eleccions municipals. Els integrants de la Comissió Ciutadana de l’IBI feia temps que anunciaven que volien constituir-se en alguna plataforma per concórrer a les eleccions. Des de fa un any que el grup va començar a pensar en la possibilitat de tirar endavant una candidatura, que finalment ha donat lloc a Veïns per Sant Feliu, una agrupació d’electors que vol presentar-se a les municipals del maig de l’any que ve. Dissabte es van presentar a la ciutadania en un acte públic on van definir mesures bàsiques per aconseguir un objectiu clar: rebaixar l'IBI un 25% en 4 anys, a més d'apostar per la democràcia participativa. Veïns per Sant Feliu es va presentar aquest dissabte a la tarda a Sant Feliu. Un acte que van definir com un primer pas per presentar algunes propostes i convidar la ciutadania a participar activament del projecte i, així, elaborar un programa electoral.
D’aquesta manera, sis persones –dues dones i quatre homes- van fer de portaveus d’un equip de 20 persones que vol treballar per fer-se un lloc a les properes municipals. Per això, de moment no hi ha cap de llista ni un sol líder, sinó que van fer una exposició on van defensar la necessitat de canvi en la manera de governar, van referir-se a la “democràcia participativa”, que ara han posat sobre la taula CUP o Podemos, i van presentar un seguit de propostes enfocades, de moment, amb un objectiu principal: abaixar l’IBI fins a un 25% en 4 anys si entren a governar. L’exposició es va centrar en explicar la problemàtica de l’Impost de Béns Immobles durant els últims anys i de quines accions es valdrien per aconseguir-ho.
Més d’un centenar de persones van assistir a l’acte de presentació que es va fer aquest dissabte a dos quarts de sis de la tarda a l’auditori del Palau Falguera. Va durar pràcticament dues hores, entre les exposicions dels ponents i les intervencions del torn obert de precs i preguntes del públic. Entre els assistents, hi havia el Síndic de Greuges Magí Boronat o el regidor socialista a l’oposició Joan Grisó.
Democràcia participativa i rebaixar l'IBI un 25%
A la taula de l’auditori del Palau Falguera hi havia Eva Suadas, Consuelo Martínez, Miguel Cano, Silvestre Gilaberte, Jordi Sospedra i Ramon Escalé. Tots ells van fer intervencions de temps limitat, fins i tot un d’ells va fer broma posant-se un cronòmetre, mentre explicava que el dia abans havien fet un assaig i s’havia excedit de temps.
Eva Suadas va obrir el parlament inicial posant èmfasi en la importància de la “democràcia participativa”, va insistir en la idea que “no som polítics, som veïns” i va remarcar que els integrants d’aquest grup provenen de diferents llocs però els uneixen tres factors: “la indignació, la il·lusió i un projecte de ciutat en comú”. D’aquesta manera, va fer una crida a a la “participació activa per fer el programa” perquè “creiem que podem donar un aire nou a aquesta ciutat”.
Consuelo Martínez va fer la intervenció centrada en l’IBI i va recordar que “per primer cop des del 2006 aquest any hem pagat una mica menys d’IBI” i va defensar que això és “gràcies a les manifestacions i instàncies de la comissió ciutadana”. D’aquesta manera, va explicar, a través de diversos gràfics, com havia evolucionat l’IBI d’un pis a Sant Feliu comparat amb Barcelona, on la diferència entre uns anys i altres s’havia compensat amb bonificacions.
Martínez va explicar que la intenció de Veïns per Sant Feliu és baixar l’IBI un 25% en 4 anys de manera que per un pis en què el 2014 es pagaran 529 euros, el 2018 se’n pagaran 408, que seria aproximadament, segons els càlculs que van presentar, el que es pagava el 2009. Per aconseguir-ho, va dir que es rebaixarien altres partides de l’Ajuntament, s’abaixarien un 20% els sous dels regidors i es revisarien subvencions i contractes, a més de fer només inversions urgents.
Simplificar l'organigrama municipal reduint càrrecs
Una dels canvis bàsics que proposa Veïns per Sant Feliu és en l’organització municipal. Per això, Silvestre Gilaberte va explicar que l’organigrama previst per aquest grup d’electors renuncia a tots els càrrecs de confiança, perquè creuen que “l’estructura actual és molt costosa econòmicament i està molt burocratitzada”. A més, també va avançar altres mesures concretes com que no voldran “cap de protocol ni de comunicació ni tants directors d’àrea.
En clau econòmica, Miguel Cano va carregar contra els polítics actuals, especialment de governs extramunicipals, als que va acusar de “responsables” de l’actual situació de crisi. I va defensar que la primera mesura que tiraran endavant serà una auditoria externa. Tot i que el govern municipal ja ha anunciat que en farà una a l’abril, Cano va dir que “creiem que l’auditoria s’ha de fer a principis de mandat perquè el govern que entra no ha de ser responsable de la gestió anterior”.
Una altra mesura econòmica serà “gastar només el que recaptem en cada exercici” i estalviar “un 25% del pressupost actual”. Un càlcul que s’havia fet a partir de la supressió de sis càrrecs de confiança, estalvia en llum, aigua, reduint interessos del deute públic i menys subvencions, entre altres. En total, la previsió és estalviar més de 2 milions i mig d’euros en partides per baixar l’IBI.
500 avals per presentar la candidatura
Un altre dels pilars de Veïns per Sant Feliu vol ser la democràcia participativa. En aquest sentit, Jordi Sospedra va explicar que “cal canviar la tendència de la política i fer una reforma profunda” i va recordar que es van presentar 4.500 firmes per la congelació de l’IBI “però no ens van fer cas i això va ser un error històric.
Sospedra va presentar algunes propostes concretes, com ara fer uns pressupostos participatius, articular consultes vinculants per exemple per preguntar sobre si es volen fer inversions determinades o no, i canviar el format dels plens. La proposta de Veïns per Sant Feliu per als plens és fer-los a l’auditori del palau Falguera, i limitar l’ordre del dia a només amb 5 o 6 punts i que els més importants es puguin haver debatut prèviament abans d’aprovar-los.
Ramon Escalé va ser l’encarregat d’explicar la vessant legal de la proposta: com que Veïns per Sant Feliu és una agrupació d’electors, per constituir-se cal l’aval de 500 signatures. La recollida començarà el 31 de març i la candidatura s’ha de presentar entre el 15 i el 20 d’abril.
Preguntes sobre identitat i cultura
La part final de la presentació es va cloure amb un torn obert de precs i preguntes. Una de les qüestions que va aparèixer va ser sobre el posicionament en relació la sobirania de Catalunya i Veïns per Sant Feliu va sortir per la tangent dient que “aquest tema ens preocupa i haurem de fixar un posicionament, però ho hem de debatre, encara no ho hem fet a fonts”.
També es va preguntar per altres qüestions com l’endeutament o el projecte cultural de la candidatura i els portaveus de Veïns per Sant Feliu van respondre que de moment “això no és una candidatura, és una comissió per crear-ho”, van remarcar el caràcter obert i que s’hi pot apuntar qui vulgui”. Per això es va insistir que a partir d’ara cal continuar treballant amb més propostes i desenvolupar les presentades.
L’acte de dissabte deixa clar que el ventall de possibilitats per votar a les properes eleccions és cada cop més ampli. Veïns per Sant Feliu, si aconsegueix l’aval de 500 signatures, se sumarà a ICV-EUiA, CiU, PSC, ERC i Ciutadans, que ja han dit qui serà el candidat oficial, falta saber qui liderarà PP i si finalment CUP es presenta a Sant Feliu a les eleccions municipals que es faran el 24 de maig del 2015, exactament d’aquí a mig any.
Todavía no he oído a los otros partidos que se vayan a bajar los sueldos. Ya se han presentado varios.
ResponderEliminarUna gran proposta, espero que al llarg d'aquests mesos es donin a conèixer més. Ànims Veïns per Sant Feliu!
ResponderEliminarMe pareció escuchar a una persona joven que se presentó como Alberto y no aparece comentario alguno de él, no estareis ninguneando a los jovenes verdad? por que son el futuro, a vosotros si salis elegidos alguno ira con bastón al final del mandato, se necesita sabia nueva...
ResponderEliminarGent de Sant Feliu de tota la vida amb gent de fora, gent gran i gent jove, molt bé
EliminarEn l'Hospitalet, el representante en el gobierno municipal de EUA ha dimitido por coherencia política con su partido, ya que la Alcaldesa está imputada, ¿Qué espera el Sr. Leiva, de EUA Sant Feliu a hacer lo mismo, o es qué cuando el alcalde es de ICV y está imputado no es lo mismo?
ResponderEliminarNo pude asistir a este acto y mi composición de lugar la he tenido que hacer escuchando informaciones parciales y el escrito de fetasanfeliu me permite tener más conocimiento de causa.
ResponderEliminarLos comentarios de fetasanfeliu son totalmente dispares pero los negativos no contienen posicionamientos de crítica constructiva, lo que dice mucho de estos vecinos que se han lanzado con muchas propuestas de interes para cambiar la dinámica del ayuntamiento.
Pienso que sería muy bueno que reproduzcan las intervenciones literalmente para que los que estamos interesados y no las escuchamos podamos nonocer directamente sus críticas y propuestas..