lunes, 2 de marzo de 2015

Una alternativa per Sant Feliu de Llobregat

Estem en un període en el qual el sistema polític no és creïble, molts partits no defensen a la classe mitjana sinó que l'han traït i han afavorit polítiques econòmiques que via precarització, rescats, e impostos: la condemnen a la seva gradual desaparició .
Fins i tot l'esquerra clàssica (IC) apareix com anquilosada en municipis com Sant Feliu Llobregat (SFLl) exercint parcel·les de poder com a simple acompanyant de partits qüestionats en tribunals.
L'enfonsament del sistema ha afeblit la democràcia també en l'àmbit local i es requeriran anys perquè pugui regenerar-se; mentre això succeeix serà necessari que vagin sorgint projectes polítics alternatius que substitueixin temporalment als partits clàssics empantanats.
Es tracta doncs, almenys en lo local, d'evitar mes deteriorament democràtic i d’impulsar reformes ja mateix.

Un grup de veïns de SFLl, ha treballat des de finals de 2013 per elevar al terreny polític el que ja en 2013 va ser una mobilització massiva per recuperar part de la sobirania econòmica abusivament sostreta (pujar IBI mentre baixaven 40% els immobles). Aquest treball ha cristal·litzat a l'octubre en un Programa i en una Organització (Comissió Ciutadana Veïns per Sant Feliu (CC-VPSF)). Fa pocs dies, s'ha donat un altre pas, triant com a cap de llista a Silvestre Gilaberte Herranz.

El Programa bàsic de CC-VPSF ataca tres fronts que podrien resumir-se d'aquesta forma:
1º.- Reformar l'Ajuntament per fer-lo eficaç, menys costós, amb organigrames i no partitogramas.
2º.- Reduir l'IBI un 25% en quatre anys, retornant part del sostret (en escala: paguem 150 quan tocaria pagar-ne 100).
3º.- Democràcia directa en les decisions de ciutat, i en decisions de quantia inversora significativa.

El desglossament d'aquests apartats inclou conceptes com: reducció dràstica de càrrecs de confiança, auditoria de comptes, nova ponència cadastral, auditoria organitzativa, revisió de grans contractes, menors sous en càrrecs polítics, reducció d'inversions, Plans d'ocupació, Plens més participatius, reducció de l'organigrama, separació de funcions (polítiques vs tècniques), reunions avant-Plens amb entitats, sinergies amb entitats d'ajuda social, revisar criteris per a subvencions, reducció de despeses en capítol 2, suport al petit comerç, etc.

L'ideari de CC-VPSF estableix entre altres els següents punts:
Que l'horitzó polític són els propers 4 anys, termini suficient per reformar el Ajuntament i perquè els partits surtin de la UVI.
Que neix de les mobilitzacions (2013) referides i del moviment ciutadà.
Que es pretén un SFLl més democràtic, solidari i participatiu; però amb menor cost.
Que els regidors electes hauran de sotmetre's als criteris de la Comissió Permanent de CC-VPSF.
Que es respecten totes les opcions democràtiques existents a l'actual debat sobiranista, podent els associats expressar lliurement les seves opinions a títol personal.
Que l'alcalde ideal és qualsevol veí/veïna resident en SFLl que conegui la ciutat i tingui capacitat reconeguda, amb independència del seu origen, credo i classe social.

En Silvestre Gilaberte compleix sobradamente el perfil que es marca en l'ideari.... Vinculat molts anys al moviment veïnal, en nom del qual ha presentat múltiples mocions en el Ple. President de diferents Associacions de Veïns. Tècnic municipal durant anys. Regidor del Ajuntament de SFLl dos anys. Líder polític de SEAT durant la Transició, Etc.. Persona molt coneguda a SFLl pel seu compromís mantingut, per la seva tenacitat, per la seva capacitat d'anàlisi, i pel seu lideratge. (A mi, que el conéc de fa temps, em recorda algun personatge de John Steinbeck).

CC-VPSF aspira a portar el seu projecte al govern de la ciutat, per a això serà fonamental incorporar-hi totes les energies i persones els interessos dels quals queden recollits al nostre Programa.
CC-VPSF és independent respecte a aparells de partit (externs a SFLl); és autònoma respecte a actuals inèrcies clientelars; no està condicionada per actuacions anteriors del Ajuntament i podrà decidir lliurement... Aquesta és la seva potencial gran força, encara que això comporti una menor disponibilitat econòmica que haurà de suplir amb suports voluntaris.

L'objectiu de CC-VPSF és que el seu projecte sigui un instrument per el camvi, i si per assolir-ho i enfortir-ho calgués articular fórmules amb Organitzacions (no partits clàssics) el Programa dels quals fos integrable: hauria de considerar-ho.

Es disposa d'una base sòlida, s'han corregit errors, fa falta completar el Programa i la candidatura.
Han estat moltes hores de treball de moltes persones, algunes de les quals van decidir anar a d'altres projectes. De tot aquest abundant capital d'idees, energies e il·lusions, correspon ara ser-ne mereixedor.
Ja no hi ha volta enrere, CC-VPSF farà honor a la seva responsabilitat: al maig 2015 els veïns de SFLl disposaran de paperetes que els permetran seguir recolzant reivindicacions de 2013, i disposar d'una alternativa construïda per els qui creuen que el canvi no només és possible sinó que és necessari.

Per els qui hem aportat algun gram d'esforç a fer que CC-VPSF existeixi, és ja un orgull haver participat en aquest projecte, era quelcom que 'haviem de fer' després de recollir la confiança de milers de santfeliuencs. Per els qui ens van recolzar en 2013 amb les seves signatures, n'estic segur que també ... amb independencia de si el seu vot serà condicionat per la ideologia o pel seu interès.
Viure en un temps malalt exigia potser que ens activéssim per mirar de sobreviure políticament a l'abús d'autoritat.

El futur no està escrit (em recordaven fa poc). Efectivament, per els qui creiem que la decisió final de la gent, sigui la que sigui, serà la més encertada ... és un repte fantàstic aspirar a la seva confiança i és un luxe disposar per liderar-la d'una persona com en Silvestre Gilaberte.




lectures 610 lectures 

No hay comentarios:

Publicar un comentario